Bidtilpasning

De typiske bidproblemer, som ryttere henvender sig på er:

  • Hesten tager tungen over biddet
  • Hesten stikker tungen ud
  • Der kommer sår i mundvigen eller på tungen
  • Hesten løber
  • Hesten går bag lod og vil ikke tage fat i biddet
  • Hesten krænger læberne
  • Der kommer problemer når man skal “samle” hesten og mange flere

Da jeg fandt på bidtilpasning tilbage i 2011 tænkte jeg at hvis heste havde bidproblemer, så kunne jeg bare finde et andet bid til hesten og så kørte det igen…. og så blev jeg klogere. Når du oplever bidproblemer, er det som regel meget mere end kun biddet. Der er som regel en masse gammel adfærd blandet ind i. Der er som regel også meget spænding i hestens og rytterens krop, og nogle gange kommer problemerne fordi hesten har tandproblemer eller fx en sadel der ikke passer. De fleste tror at en tandbehandling kan løse det, men det oplever jeg kun i ca. 5% af tilfældene.

Det er altså ofte en sammenblanding af flere forskellige parametre vi skal se på, når der er bidproblemer. Jeg starter med at skrive jeres forløb ned og så ser jeg hesten redet. Her analyserer jeg dels hvad din hest gør pga. biddet men også hvordan den responderer på trykket fra biddet. Jeg ser på om hesten bruger sin krop i overenstemmelse med hvor stærk den er fysisk og, meget vigtigt, om den er i stand til at løfte sin brystkasse op. Det giver et løft i ryggen og gør plads til at lænden kommer op og bækkenet kan kippes, så bagbenene kommer under hesten. Det er her bæring først kommer: Forfra ikke bagfra! Ikke fordi man løfter hesten i tøjlen, men fordi at når hesten er stærk nok til at løfte forparten op, så er der “plads” til at bagparten kan komme til og ikke den anden vej rundt.

Hvorfor har det betydning for biddet? Fordi de fleste bidproblemer også hænger sammen med heste der går på forparten og bruger deres underhals. Underhalsens muskler er forbundet til tungebenet og spændinger i underhalsen giver spændinger i tungeben og tunge og dermed kommer det til udtryk som et bidproblem. Du kan læse mere i min bog “Bag om Biddet”, som du kan købe her.