Der er meget diskussion for tiden, om hvor vigtigt det er, om hesten går foran eller bag ved det lodrette plan. Jeg vil gerne i denne forbindelse berette lidt om tungebenet, og nogle af de muskler som påvirkes af at hesten går bag lod.

Inde i tungen og ved svælget sidder tungebenet (det grønne på tegningen). Tungebenet har forbindelse over til svælget ( det gule på tegningen), hæfter oppe ved hestens kæbeled og har tilhæftning af 2 par muskler, i bunden af tungen. De muskler hedder hhv. Muskulus Sternohyoideus og Muskulus Omohyoideus. Den første går ned på brystbenet, den anden går over til skulderen. Underhalsmusklerne spændes lige så snart hesten korter halsen og trækker næsen ind. Når disse muskler (sammen med andre underhals muskler) spændes, forplantes spændingerne til både skulder og brystben. Når musklerne omkring brystben og skulder er spændte, har hesten ikke mulighed for at rejse den forreste del af ryggen. Brystben og skulder låser, dette er bla. årsag til at nogle heste “spjætter” med forbenene, som tydeligt ses under fri trav.

Der er altså en grund til at hesten skal gå foran det lodrette plan. Prøv selv at holde øje med muskelspændingerne på heste der går bag lod og/ eller korter halsen. Ofte kan man se furer i mellem musklerne. Så når hesten går bag lod er der spændinger i tunge og tungeben, der forplantes til underhalsmuskulaturen, til forparten og videre til resten af kroppen.  Det er ikke et super godt grundlag for at have en blød og spændstig hest…

Alle muskler er forbundet via fascier. Fascier er de hinder der ligger henover muskler og “holder sammen” på dem. Der er forbindelse mellem dem alle, hvilket også er derfor at spændinger forplantes videre til de nærliggende muskler som så påvirker de muskler der ligger nær ved dem osv.