Fortsat fra fredag d. 30.11

Selvom man lægger et bid med tungefrihed på, kan man som oftest ikke undgå, at hesten stikker tungen ud, hvis man fortsat rider med den samme kontakt, som før fik den til at række tunge. Tungefrihedsbid kan tage meget af presset væk fra tungen, men ikke alt. Hvis man har en hest, som slet ikke holder op med at række tunge uanset hvor let kontakten er, ja så skal man over at ride bidløst i en periode.

Jeg anbefaler at man bruger side-pull og ikke hackamore. Hackamore er fint til mange situationer, men heste som har tendens til at trække næsen ind bag lod, vil let kunne gøre det på et hackamore, som forstærker presset på næseryggen. Man skal regne med at ride sin hest bidløst i en periode på 2-3 mdr. Hesten skal opleve gang på gang, at når der bliver taget i tøjlen, så er der ikke noget der presser inde i munden. Herefter kan man ride en periode med bid i munden, men uden at tøjlen er koblet til biddet. Igen skal hesten opleve gang på gang, at det at have biddet i munden ikke er ensbetydende med noget ubehageligt pres. Denne periode kan tage alt fra 14 dage til 6-8 uger.

Når hesten er glad og afslappet over at blive redet med bid i munden, men at tøjlen stadig kobler på den bidløse trense, så sætter man tøjle på biddet, men beholder sin bidløse på, og rider nu med to  sæt tøjler (håber ikke du har  opgivet endnu:-)). Nu er det vigtig at man starter med at give sine signaler på den tøjle, der kobler til den bidløse lige før at man giver signalet på biddet. På den måde oplever hesten at “drej”-signalet, der gives i den bidløse, også betyder “drej” når det kommer fra biddet, og altså ikke “stik tungen ud”.

I svære tilfælde kan det altså være en lang process at få en hest til at holde op med at række tunge. MEN: Langt de fleste heste vil  holde op, ved kombinationen at et bid der mindsker presset på tungen OG  en let hånd. (Udover tungefrihedsbid, giver et Fulmer bid og Rockin-s-Snaffle også mere frihed for tungen).

Held og lykke, hvis du lige nu er i den situation, og god weekend:-)