En klassiker: Hesten rækker tunge og hvad skal man gøre for at forhindre det?

Først vil jeg sige: Hesten rækker tunge, når presset på tungen overstiger hvad hesten føler er acceptabelt i munden. I starten gør hesten det for et højere pres, end den gør når den oplever, at det at stikke tungen ud til siden, mindsker presset i munden. Det er dog aldrig en vane, men svarer til at man lærer hesten at flytte sig for pres af benet. Efterhånden behøver man mindre pres for benet, fordi hesten ved, at presset øges hvis den ikke bevæger sig sidelæns, derfor kan den ligeså godt flytte sig for mindre. Det samme med tungen: Hesten oplever at presset mindskes og/ eller flyttes hvis den stikker den ud til siden, og derfor vil den efterhånden gøre det for mindre.

Hvad skal man så gøre? I hvert fald ikke stramme næsebåndet eller lægge bid på med sut, tungestopper eller korrektionsbid! Her maskerer man kun problemet, og det skaber endnu større spændinger hos hesten. Tjek først en meget vigtig ting: Bliver tøjlen brugt til at placere hesten i en holdning? Husk at samling ikke kommer fra biddet eller placering af tøjle. Herefter er det i langt de fleste tilfælde muligt at få hesten til at slappe af i sin tunge hvis man kombinerer brugen af et tungefrihedsbid og en let kontakt til tøjlen. Hvor let afgøres helt og holdent af hesten, og mange heste vil kun stikke tungen ud ved et vist pres fra tøjlen. Så skal man selvfølgelig holde så let på tøjlen at hesten ikke stikker tungen ud.

De fleste tungefrihedsbid lægger ikke pres på ganen, da de former sig bagud om tungen, og lægger markant mindre pres på tungen end almindelige trensebid.

Hvis man strammer sit næsebånd og fikserer tøjlen (i det nederste hul på bidringene til venstre), så vipper biddet lidt frem og kan derfor ramme i ganen, specielt på heste med lave ganer. Det sker dog ikke, hvis man har helt løst næsebånd, og vil man være helt sikker, så lad være med at sætte tøjlen fast i hullerne på bidringene.

Fortsættelse følger næste fredag…..

 

God weekend:-)