Hvad er der med de der bidskiver? Førhen så man dem ofte brugt og der er stadig mange rideskoler hvor de benyttes.

Bidskiver er en gummiring med et mindre hul i midten. På de gammeldags typer skal man trække dem ud over bidringen, så de sidder mellem bidringen og helt op ad hestens mundvig. Der findes nu nogle, der er smartere, og som kan åbnes i selve gummiet, så man ikke skal hive den ud over en stor bidring først.

Bidskiver er egentlig udviklet dels for at forhindre, at biddet trækkes igennem hestens mund, dels for at beskytte mundvigene.

 

Jeg synes at bidskiver tjener andre formål. Hvis man rider med et bid, der er for langt (og det gør mange) så vil det at bidskiverne fylder i bredden gøre, at munddelen bliver op til 1 cm kortere inde i hestens mund. Dermed vil biddet ligge mere udspændt og blive stabiliseret. Det bedste er selvfølgelig at købe et bid, der passer præcis til hestens adfærd og dens munds anatomi, men har man mange heste, der går med for lange urolige bid, så er det en billig løsning. Dertil kommer at bidskiven breder lidt af trykket ud på en større overflade, når man drejer hesten.  Der findes bidringe, der også virker sådan, som f.eks. bidringene på et Rockin-s-Snaffle bid.

Jeg anbefaler ind i mellem at man kan prøve at sætte bidskiver på sit bid, hvis man selv har opdaget at det er for langt og gerne vil prøve om det giver en forskel for hesten. Ofte er det dog sådan at heste, som flytter meget rundt på biddet, ikke oplever nok ro og stabilitet, hverken med bidskiver eller hvis biddet passer præcis i længden, og ja så er man nødt til at se efter bid som er udelte eller som har funktioner, der gør at de ligger roligt i munden, selvom der er led på. Her findes der mange typer, men det er alle leddelte bid, hvor der er  lavet en eller anden form for anordning, der gør at de er mindre bevægelige.

Jeg vil runde af med at sige, at hvis du oplever at hesten får sår eller slidmærker på ydersiden af mundvigen, så bør du kigge på om du har en urolig hånd, om biddet sidder for højt oppe i mundvigen og om kanten på biddet er skarp, inden du lægger bidskiverne på.