Jeg tænker at mange har oplevet at deres hest er motiveret for noget andet end det vi lige beder den om. Har jeg ret? Har du ikke oplevet at hesten meget hellere vil være med sin flok end at være alene på tur? Eller at hesten er så meget mere motiveret for at hapse en græstot, at den ignorerer at du hiver i tøjlen?

Er der noget jeg altid har syntes var svært, så er det hvis jeg har planlagt et eller andet i mit hoved, som bare ikke kan lade sig gøre den dag, og derfor er jeg nødt til at ændre planer. Nogle gange er min planer mere konkrete end andre. Det kan være at jeg har planlagt at ville træne en specifik øvelse, eller at jeg gerne vil ride en tur inden jeg træner på banen. Der var engang en der sagde til mig “Du er nødt til at træne den hest du har i dag”. Det synes jeg er ret godt sagt, for det er ikke sikkert at den hest jeg red i går, er den samme som i dag (selvom de ligner hinanden til forveksling:-)). Vi kan aldrig vide hvad der lige er foregået på folden, som påvirker hesten,  om den har tæsket rundt i frustration over en ondskabsfuld hestebremse, og derfor er helt træt når vi kommer for at ride, og ikke lige kan møde vores forventninger.

Derfor synes jeg det er så vigtigt at huske på at heste kun er motiveret for fem forskellige ting:

Foder/ godbidder etc.

Flokken

Flugt

En tur med god fordeling af motivationer

Friheden for smerte (og dermed pres)

Formering/ reproduktion (dog minus de fleste vallakker;-))

 

Det er så nemt at blive irriteret på sin hest, hvis den ikke lige er koncentreret den dag, men hvis man finder ud af hvad den er motiveret af, så sparer man sig selv (og hesten) for en del irritation og en ridetur som alligevel ikke kommer på listen over “Bedste Rideture”. Husk at heste ikke er i stand til at “tage røve på dig/ teste dig/ være strid osv.” Med undtagelse af de situationer, hvor man selv ubevidst har trænet en given adfærd, så er det næsten altid fordi hesten er motiveret for noget andet, som kan være helt overskyggende i situationen.

Så jeg vil lige dele min rideoplevelse den anden dag: Jeg er ved at finde de rigtige knapper på min nye skønne vallak. Så da jeg tog ud for at ride havde jeg helt klart planer om, at vi skulle lege dressur ekvipage i dag. Jeg havde endda taget mine lange stive sorte støvler på LÆS: Jeg var topmotiveret for at skulle ride dressur, for ellers er jeg tit temmelig doven i forhold til stive læderstøvler!! Nå men min skønne skimmel har aldrig rigtig boet sammen med en flok af heste, og har VIRKELIG skulle indfinde sig i hierarkiet, med det til følge at han er enormt afhængig af flokken og meget opmærksom på hvad de nu laver. Da jeg har skridtet en tur ned ad vejen og kommer tilbage, har en af de andre ryttere sin hest ude på banen. Den er temmelig oppe at køre, fordi den har haft en hovbyld og har stået inde, og den kan ikke koncentrere sig om at være på banen men vil UD til de andre. Den har min “jeg-har-alle-antenner-ude-hest” selvfølgelig fanget, så hans fokus og motivation skiftede lige med et fra at have noget opmærksomhed på flokken, men mest på mig, til knapt at ænse at jeg sad på hans ryg…

Behøver jeg at sige hvad der skete, da den anden opstalder lukker sin hest ud til flokken? Lad os bare sige at al fokus nu var på flokken og at han rendte rundt og flashede hvor meget araber der rent faktisk er i ham. Jeg prøvede at få ham til at falde lidt ned ( der var der måske stadig lidt af den der plan om, at vi måske lidt efter lidt kunne  få koncentrationen tilbage), men efter lidt tid, kunne jeg godt se at hans motivation for flokken simpelthen var for stor.

Så jeg hoppede af, trak ham ud på folden, og så løb han alt hvad hans ben kunne holde til. Blev jeg skuffet over at han ikke blev og nussede, som han plejer? Nej… Blev jeg sur og irriteret over at måtte ændre planer? Nej… Jeg gav mig selv et usynligt klap på skulderen for ikke, som før i tiden, at tænke at “den ikke skal vinde” eller nu må den fa… høre efter og “jeg bliver ved for jeg giver ikke op”, fordi den bare var meget mere motiveret for sin flok lige der! Helt ærligt, kan man bebrejde den det, når den er forholdsvis ny et sted og oplever at være en del af en flok? Næ, det synes jeg ikke, en hest er en hest, og når jeg lige kikker på de 5 ting, heste er motiveret for, så kunne jeg ikke se noget der hed “Være alene på banen, når ens nye flok løber rundt på folden”. Så jeg tacklede den hest, jeg havde den dag, hvilket betød at vi ikke skulle ride lige der.

Dagen efter havde vi den dejligste ridetur, mens flokken gik stille og roligt rundt på folden:-)

Hav en dejlig dag, og husk at hvis du oplever noget lignende, så er det ikke fordi hesten er ude på at narre/snyde eller tage røven på dig, den er nok bare motiveret for noget andet:-)

Christina