Kender du det at hesten aldrig føles som om den er hos dig 100%? At hver gang man slækker grebet i tøjlen, så sætter den farten op?

Det kan være meget svært at give ordentligt efter, når man ved at hesten løber, lige så snart man har givet efter. Det kan være at problemet kun opstår på tur, eller i springtimen, men mange oplever at det er ubehageligt at have så meget fat i tøjlen, og at hesten er død/ tung/ hård i munden. Dette er som regel grunden til at mange vælger at købe bid, som virker hårdere. Det kan være tre-ringsbid, pelham-stang eller Kimblewick, som valget falder på.

Ofte vil man så i en periode opleve, at hesten reagerer bedre, og at det er rart ikke at have så meget fat i hesten. Hvis jeg tager det sidste først: Husk på, at når du rider med et bid med vægtstangseffekt, så mærker hesten et langt større pres i munden, end det du giver i tøjlen. Det føles af mindre for dig som rytter, men ikke for hesten. Tit oplever man, at effekten af et skarpere/ hårdere bid kun virker i en periode. Når det sker, så er det fordi hesten har vænnet (habitueret) sig til, at gå med et højere pres i munden. Det er ikke fordi den bryder sig om det, men hvis den aldrig oplever 100% eftergivenhed fra tøjlen, så ved den ikke hvad den skal gøre for at komme af med presset, og derfor er den nødt til at vænne sig til det.

Et eksempel: For nylig var jeg ude ved en hest, som løb igennem stop-signalet. Rytteren brød sig ikke om at have så meget fat, men hver gang der blev givet længere tøjle, satte hesten farten op. For mig var det et klassisk  eksempel på, at hesten ikke blev forstærket i at stoppe for træk i begge tøjler (= der blev aldrig givet ordentligt efter på tøjlen). For at træne det øvede vi, at når man tog i tøjlen for at stoppe hesten, og at den reagerede, så blev der med det samme givet efter på tøjlen. Når hesten så satte farten op, blev den stoppet igen, og ligeså snart den reagerede på tøjlen, blev der igen givet efter. Det er super vigtigt at eftergivenheden kommer hurtigt (vi snakker helt lang tøjle), men langsommere til at hive tøjlen ind igen. Grunden til det er, at man nemt kan komme til at hive den i munden igen, og den skulle jo gerne altid tilbydes det letteste signal først. Altså hvis du gerne vil have din hest til at reagere på et lille stopsignal fra tøjlen, så er du nødt til først at tilbyde den lette hjælp, og derefter gradvist øge, indtil der er reaktion. Når hesten (og ikke mindst dig, som rytter) nu kan stoppe for helt let tøjlesignal, så kan man lægge et anden signal inden tøjlesignalet. Det kan være stoppe med lænden, prr-lyd woahh- lyd mm.

Det der også sker, når man får trænet sit stop-signal er, at hesten bliver mindre stresset, blandt andet fordi den nu forstår signalet, og det betyder at det ikke længere gør ondt på den, da tøjlepresset ikke længere er højt.

Det kan være en god idé at træne stop signalet fra jorden, det vil jeg lave en video-blog på næste fredag. Hav en god weekend:-)

 

Hvis du ikke er på min liste, og gerne vil modtage gratis undervisningsvideoer, så meld dig på i boksen på højre side.